Cont existent

Cont nou

By creating an account, you're agreeing with our Terms and Conditions and Privacy Statement.
 • A lanya K alesi

 • B istro

 • B istro B ellman

 • C astelul din A lanya

 • Harta

 • B ar

 • P estera D amlatas

 • P estera D amlatas

 • P estera indragostitilor

 • P estera I ndragostitilor

 • B ar

 • T urnul R osu

 • T urnul R osu

Alanya este o statiune pe litoralul Marii Mediterane al Turciei, care face parte din provincia Antalya, la 120 km de orasul Antalya Gratie pozitiei sale natural strategice intr-o peninsula mica din Marea Mediterana , sub muntii Taurus, Alanya a fost o fortareata locala pentru multe imperii din Mediterana, incluzand imperiile Ptolemaic, Roman, Bizantin si Otoman. Climatul relativ moderat din Mediterana , atractiile naturale, si mostenirea istorica face din Alanya o destinatie foarte populara pentru turisti, si reprezinta 9% din sectorul turistic al Turciei.

Clima

 Alanya  are un climat relativ moderat continental-mediteranean. Bazinul mediteranean  asigura venirea ploilor pe timpul iernii, vara fiind lunga, calduroasa si uscata,  permitand ministerului de turism al Alanyei sa foloseasca sloganul "aici unde soarele zambeste" . Temperatura apei in Alanya are o temperatura medie de 21.4°C  anual, cu o temperatura medie a lunii august de 27.9°C .


Media datele lunare meteo pentru regiunea din Alanya în Turcia


Temperatura minima

Temperatura maxima

Temperatura a apei

Ore de soare

Probabilitatea de ploaie

Umiditate

Ianuarie

6°C

15°C

17°C

5

33%

65%

Februarie

7°C

16°C

17°C

6

32%

62%

Martie

9°C

19°C

18°C

7

21%

64%

Aprilie

12°C

22°C

18°C

8

26%

69%

Mai

16°C

27°C

19°C

10

14%

65%

Iunie

20°C

33°C

24°C

10

4%

55%

Iulie

23°C

36°C

27°C

11

2%

57%

August

24°C

35°C

29°C

10

2%

60%

Septembrie

20°C

32°C

27°C

8

7%

60%

Octombrie

16°C

28°C

26°C

7

16%

60%

Noiembrie

11°C

22°C

22°C

6

25%

68%

Decembrie

7°C

17°C

19°C

5

32%

72%

Istorie / Cultura

Orasul si-a schimbat conducerea de multe ori pe parcursul secolelor, lucru care s-a reflectat si in numeroasele denominari  pe care le-a primit. Alanya a cunoscut prima data in latina cu termenul de "Coracesium", sau cu termenul grecesc "Korakesion", insemnand  "orasul strategic " sau "orasul proeminent".  Sub conducerea imperiului Bizantin  a devenit cunoscut sub numele de Kalonoros sau Kalon Oros, care insemna "frumos" sau "munte fin/frumos", in greaca. Poporul Seljuk a redenumit orasul Alaiye, un derivat de la numele sultanului Alaeddin Keykubad. Cultura din Alanya este o subcultura  ca uneia mult mai extinse din Turcia. Pozitia sa la litoralul marii este optima pentru multe festivaluri anuale.Acestea  includ  Festivalul de Arta si Turism, care marcheaza deschiderea sezonului turistic  incepand cu sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie.  La polul opus este Festivalul  International de Cultura si Arta , care are loc in prima saptamana a lunii octombrie, si este un eminent festival turcesc. 

Atractii turistice

Kizil Kule – turnul rosu
Sultanul Alaaddin Keykubat  a luptat timp de 5 ani inainte ca, in sfarsit, sa cucereasca Alanya in anul 1226. Atunci a construit turnul rosu pentru a proteja santierul naval din oras. Turnul este situat in port.
Cu o inaltime de 33 m, si construit pe 5 nivele, este unul dintre cele mai cunoscute puncte de reper din
istoria Alanyiei, alaturi de castelul din Alanya. Imaginea acestuia apare pe bancnota  de 250.000 de lire turcesti.
Turnul este deschis zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

Alanya Kalesi - castelul din Alanya
Castelul este situat la 250m deasupra marii, de unde se poate admira o priveliste grozava. Constructia castelului a inceput inainte de Hristos, si foarte multe persoane au influentat procesul de constructie. Cel mai influent a fost sultanul Alaadin Keykubat.
In jurul castelului a fost construita o fortareata de 6m lungime, cu turnuri de straja pentru soldati.
Drumul pana la castel este foarte placut , desi poate fi putin abrupt, si incomod din cauza temperaturilor ridicate. In cazul in care nu vreti sa strabateti drumul pe jos, puteti lua un taxi sau un “dolmus”. Exista multe restaurante si cafenele pe drumul pana la castel.

Pestera indragostitilor
Daca va aventurati intr-una din calatoriile pe vas, una dintre opriri va fi la pestera Indragostitilor, pe care o puteti vizita. Numele provine dintr-o legenda care spune ca indragostitii care intra in pestera si apoi sar in apa impreuna, vor ramane impreuna pentru totdeauna.
Mai intai trebuie sa urci pana la pestera, lucru care nu este prea greu de facut. Apoi treci prin pestera intunecata si iesi pe cealalta parte a muntelui. De aici poti, fie sa sari in apa, sau sa cobori pe munte. Alte activitati in aer liber sunt surful, sariturile cu parapanta, plimbarile cu banana si pista de karting.

Pestera Damlatas
Situata in partea de vest a plajei Cleopatra, acolo unde incep dealurile, pestera face parte din zina turistica a Damlatas-ului. Inauntru exista stalactite si stalacmite uluitoare. Atmosfera este foarte umeda, cu o umiditate de 90% si o temperatura constanta de 22 – 23 de grade. Pesterile au fost descoperite in 1948 de catre niste ingineri care lucrau in port.
Aceasta pestera este mult mai mica decat pestera Dim.
Se spune ca aerul din pestera este foarte benefic pentru persoanele care sufera de astm, asa ca dimineata este deschisa numai pentru persoanele cu aceasta boala, dar intre orele 10:00 – 18:00 este deschis pentru toata lumea.

Viata de noapte
Vacanta in Alanya este vesela si placuta, de aceea aici vin foarte multi tineri dornici de distractie. Viata de noapte este trepidanta, barurile si discotecile fiind pline pana dimineata! Plaja, bazaruri si viata de noapte este la ea acasa. Majoritatea localurilor sunt concentrate in jurul portului si in centrul statiunii. Printre preferatele turistilor se numara cluburile James Dean, Robin Hood si Bistro Bellman.

Rock, pop, disco, techno, salsa sau ritmuri turcesti – muzica este pentru toate gusturile. Petrecerile se intind pana in zori pe iahturile din port, iar in beach-cluburi, DJ renumiti mixeaza cele mai in voga hit-uri.

 

Localizare pe harta
ALANYA

Anunturi importante